Ipari park


 

A jászárokszállási Ipari Park 1998-ban indult el a nagyobb léptékű fejlődés útján. A több évig tartó következetes fejlesztésnek köszönhetően, Jászárokszállás megfelelt a 19/1997.(V.14.) számú IKIM rendeletben előírtaknak, így 2002. június 24-től jogosult az Ipari Park cím viselésére. A város - Jászapáti és Jászfényszaru mellett - harmadikként nyerte el a megtisztelő címet, s napjainkban már több vállalkozás működik az Ipari Parkban, tevékenységi körük igen szerteágazó. A város gazdasági hatása nemcsak a kistérségen belül, de a megyehatárokon túl is érzékelhető. A már működő vállalkozások, illetve a betelepülni szándékozók számára több hektár terület áll rendelkezésre, nagyrésze kiépített infrastruktúrával rendelkezik.

Évtizedeken át működött a Hűtőgépgyár, mely eredetileg a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár kihelyezett részlege volt. A kilencvenes évek végén került a Carrier Cr Magyarország Kft. tulajdonába, mely azóta is sikeres vállalkozásnak tekinthető, fő tevékenységi köre kereskedelmi hűtőbútorok gyártására terjed ki.

A kilencvenes évek közepén jött létre az Ádám-Trans Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mely közúti teherszállítással foglalkozik.

Jászárokszálláson a Jászberényi úton található az Index Üzemanyagtöltő állomás.

A SKYCON Termelő és Szolgáltató Kereskedelmi Kft. fémszerkezetek, fém épületelemek gyártásával foglalkozik.

1998-ban jött létre a Bundy Hűtéstechnikai Kft., amely hűtőipari alkatrészek gyártására specializálódott. Egy évvel később megkezdte működését a Zeuna Starker Kft., (később ArvinMeritor Emissions Technologies Kft.,) majd Faurecia Magyarország Kft. közúti járműmotor alkatrészgyártással foglalkozik.

A Rosenberger Magyarország Kft. 2001-ben kezdte meg tevékenységét, szigetelt vezetékek, hírközlési kábelek és csatlakozók összeszerelésével foglalkozik.

A Weger Hungária Kft. 2006-ban indította nem háztartási hűtők, légállapot-szabályozók gyártásával foglalkozó vállalkozását.

Az Ipari Park területén kívül, de annak környezetében tevékenykedik a Ficzek Tüzelő és Építőipari Kereskedés Kft., mely építőipari anyagok kereskedelmével foglalkozik.

Helyi tulajdonú vállalkozás az Operatív 2000 Műszaki és Kereskedelmi Kft., amely fém alkatrész gyártással foglalkozik.

Alkatrész-felújítással foglalkozik a Kaszab és Társai Bt., mely 2006 óta működik városunkban.

 

A folyamatos infrastruktúra-fejlesztéssel a város biztosítani kívánja az új beruházók zöldmezős beruházásait, míg a települési önkormányzat az engedélyeztetési eljárások szakszerű lebonyolítását, gyors ügyintézést kínál számukra.

A város kedvező földrajzi elhelyezkedése, az M3-as autópálya könnyű megközelíthetősége kedvezően befolyásolja a vállalkozási környezet kialakulását, az önkormányzat elkötelezettsége ennek fenntartására hosszútávon növeli a város versenyképességét.

A már működő cégek vállalkozási profilja jelentős hatással bír az Ipari Park arculatára, elsősorban háztartási gépgyártással, járműipari tevékenységekkel stb. foglalkozó vállalkozások betelepülését segítheti elő, de más tevékenységi körű vállalkozások elindításának lehetőségét sem zárja ki.

A város és a térség szempontjából egyaránt fontos, hogy a környezetet nem terhelő tevékenységet folytató vállalkozások telepedjenek be az Ipari Parkba, melyek innovatív módon képesek hosszútávon tevékenykedni a térségben, annak fejlődését elősegítve, s ezzel ösztönözve a helyi kis- és középvállalkozások beszállítói tevékenységét is.