Jász Ház

A Jász ház

 A házat 1882-ben Bordás András építtette. Ez az ötosztatú ház hűen tükrözi a jászsági polgárosuló parasztcsalád életvitelét, lakáskultúráját. A családi gazdálkodás a tanyán folyt, a városi házban általában vasárnap tartózkodtak, amikor a misére bejöttek a családtagok, illetve az iskolás gyermekek, s az idősek éltek ott tartósan, egész éven át.

A konyha mellett három szobát és kamrát találunk a házban, valamint az egységes nyeregtető alatt hat köroszlopos magas ámbitust, a klasszicista építészet elemeinek vidéki alkalmazásával. Az Észak-Jászság kerekoszlopos, tornácos házainak típusa itt alakult ki, a helyi mesterek munkája nyomán.

A ház kőalapja a Mátrából, tetőszerkezetének faanyaga a Kárpátokból, a Tiszán úsztatva érkezett, a falak vályogtégláinak anyagát az árokszállási föld adta. A ház alkalmas volt arra, hogy a tanyai gazdálkodást folytató család kétlaki életét szolgálja. Három nemzedék született, nevelődött és élt itt.

A tornácról a konyhába lépve az ajtóval szemben találunk egy többfunkciós, összetett tüzelőberendezést, amely kuriózumnak számít, hasonlót Jász-Nagykun-Szolnok megyében már nem találhatunk.

A különleges tűzhelykombinát középső része a berakott spór, mely sütő és főzőtér is egyben. A spór mindkét oldalán két-két rézveretes, kétszárnyú ajtó látható. A jobb oldali közül az egyik ajtó mögötti részben a tisztaszobát fűtötték, a másikban lekvárt, szappant főztek, a vizet melegítették. A bal oldali közül az egyikben a második szoba kemencéjét fűtötték, a mellette lévőbe kotorták át a pernyét, valamint ez füstölőként is funkcionált. Valamennyi tüzelőtér füstje egyetlen széles kéménybe távozott.

A tüzelőberendezésen kívül a konyha falán, polcain, a falba mélyített faajtós indófliban a sütés-főzés használati tárgyait láthatjuk: színes mázas tálakat, köcsögöket, vizeskorsókat, fajansz fűszertartókat, tányérokat.

A konyhából haladva lépünk be az utcára néző tisztaszobába, mely egy módos jász gazda értékrendjét is tükrözi. Az igényes berendezés - a nehéz, faragott, barokk vonalú ágyak és szekrények, a karfás dívány, a színes plüsshuzatos székek – a család vagyoni helyzetét hangsúlyozza. A helyiségben mindenütt értékes textíliákat látunk.

A szekrénybe hímzett női réklik, hálóingek, vállkendők, szőttes abroszok kerültek. A két ágyat és az asztalt díszes, gyári készítésű szövetterítők, a padlót rongyszőnyegek borítják. Egy tálaló alsó részére állított három részes polcon üvegbutellák, színes üvegpoharak, porcelán kegytárgyak, mézeskalács olvasó és szív kaptak helyet. A falat a nagy sablonokkal felvitt mintákon túl szentképek, és két árokszállási – a Gulyás és a Kalapos Szabó – család képei díszítik.

A konyhából balra haladva lépünk be a második szobába. Ebben a helyiségben élte a család mindennapjait. Az ajtótól jobbra magosodik, a fehérre meszelt boglyakemence. A gerendáról ruhatartó rúd lóg le, rajta csizmákkal és egy bekeccsel. A kemence mellé került a bölcső, benne egy sarkos dunyhába pólyált, hímzett keresztelőpaplannal betakart baba. A bölcső mellett egy 1912-es datálású gyerekállóka.

A kaszli tetején fajansz és porcelán bögrék, tálak, kiöntők. A tornácra néző ablakok előtt áll a karfás-támlás lóca, előtte az asztal, két székkel.

A harmadik szobába lépve – ami eredetileg a tanyáról hazaérkező legényeké volt – Árokszállás híres szülötteit ismerhetjük meg dokumentumok, fotók, személyes használati tárgyak segítségével. Így nyomon követhetjük Kaszab Anna, Pethes Imre, Görbe János színészek, valamint Jász Faragó Sándor karikatúrista életútját.

Ebből a szobából nyílik a kamra, ahol különböző háztartási eszközöket, tároló alkalmatosságokat látunk. A polcokra mázas cserépköcsögök, különleges formájú vasból készült kukoricamorzsoló, szenes vasalók kerültek. A földön többek között tökgyalu, krumplinyomó, hurkatöltő, zsákhordó fák láthatók.

A Jász Ház udvarán a megromlott állapotú istálló helyén emelt épületben kialakításra került egy bemutató terem és egy vizesblokk. A rendezvények kiszolgálása érdekében, egy nyitott melléképület is felépült, valamint egy kemence is elhelyezésre került az udvaron.

A tervezés és a kivitelezés ideje alatt is nagy figyelmet fordítottunk a jász hagyományok megőrzésére. A munkálatokat figyelemmel kísérte az örökségvédelmi hatóság szakembere is, tanácsokkal ellátva a kivitelezőt.

A megvalósult épületek, építmények a tájházzal egy tömböt alkotva helyet adnak a város rendezvényeinek és civil szervezetek összejöveteleinek.

 

 JÁSZ HÁZ

Jászárokszállás, Széchenyi u. 31.

Nyitva tartás: május 1. – szeptember 30.

szerdánként 10,00 – 12,00

Előzetes bejelentkezés alapján:

06 57/531-062

A belépés díjtalan!